<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спад на новит...

Проф. Александрова: Няма проблем с безопасността на “AstraZeneca” при по-възрастните, а с ефективността ѝ (видео)

07 Февруари 2021
0 350

„Не говорим за безопасността на ваксината на „АстраЗенека“, тъй като тя има добър профил на безопасност. Говорим за това колко е ефективна. Няма да има по-страшни странични ефекти при по-възрастните хора. Просто няма категорични данни каква точно защита може да осигури за тях“. Това каза проф. Радостина Александрова в предаването “Тази неделя” по bTV.

„Има 4 клинични изследвания на тази ваксина – едно във Великобритания, едно в Бразилия и две в Южна Африка, но последните две не са включвали достатъчно хора, тъй като тогава в африканската страна не е имало достатъчно случаи на коронавирус“, посочи тя.

България няма да ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca при хора над 55 години (видео)

И добави: “Данните се актуализират непрекъснато, защото се включват все повече хора. Работи се много в посока всяка една ваксина да бъде максимално добре изследвана. Колкото повече наблюдения има, толкова повече статистически достоверни ще са данните”.

Що се отнася до комбинацията от дози на различни ваксини, вирусологът даде примери, когато такова смесване е било ефикасно като при полиомиелитът, но отбеляза, че има и други казуси с бактериални болести, където не е било успешно.

Проф. Александрова не изключи възможността търсеният процент от 70% имунизирано население да се промени и за постигане на колективен имунитет срещу вируса да е нужна имунизацията на повече хора.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции