<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев п...

Проф. Александрова: Тежките случаи на Covid-19 при децата не са се увеличили (видео)

13 Септември 2021
1 112

Процентът на тежките случаи на коронавирус при децата не се е увеличил. Делта вариантът е много по-лесно заразен, сравняваме го с варицелата, но въпреки повечето болни деца, сериозните случаи остават същия процент. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че по-уязвими са дечицата под 1 година и там родителите и близките трябва да правят всичко възможно, за да ги предпазят от заразяване с Covid-19.

Расте броят на децата с Covid инфекция у нас

“Ваксините срещу коронавирус се препоръчват за всички на и над 12-годишна възраст. За да може една ваксина да бъде разрешена, тя е преминала през доста сериозни тестове за безопасност и ефикасност”, припомни вирусоложката.

По думите й обаче притеснителен е броят на починалите от инфекцията.

“Хората, които са починали през последните 24 часа, те не са се заразили сега, а преди две, три, четири седмици. Това е доста притеснително”, допълни тя.

Според проф. Александрова обаче хората не трябва да бъдат уплашени, а информирани.

“Ситуацията с пандемията у нас е много динамична, трябва да се следи и да бъдем разумни. У нас хората тепърва ще се връщат от отпуска, започва и учебната година. Положението ще се промени. Необходимо е децата на 12-13-годишна възраст да бъдат убедени да се пазят”, каза още Александрова.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции