<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ген. Мутафчий...

Проф. Ангелов за ресторантьорите: За проявен разум ли протестират? (видео)

27 Януари 2021
0 809

„Озадачен съм от насрочения за днес протест на ресторантьорите. Не мога да разбера логиката. Протестират за какво? За проявен разум ли? А, ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?”. Така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира пред Нова тв намерението на собственици и служители на заведения да протестират в центъра на София. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта от вчера.

“Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги – министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов и вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на януари те ще си получат парите. Това вече се случва”, поясни здравният министър.

Разхлабват мерките с три нови заповеди на здравния министър (видео)

И допълни, че няма да се умори да се бори за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да му коства и колкото и разговори да трябва да проведе.

Проф. Ангелов за ресторантьорите: За проявен разум ли протестират? (видео)

По думите му светът се намира в безпрецедентна криза. 

„Най-силното оръжие е истината, а тя е следната: асоциацията, с която се срещнах вчера, каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, аз съм готов да го направя. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. Тогава казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но това не се случи. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор”, посочи министърът на здравеопазването.

Ресторантьори отварят протестно заведенията си на 1 февруари: Ще ни застрелят ли?

Според него планираният за днес протест прилича на уличен бой.

„Пръв посяга този, на когото му свършват аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образованието, после културата и спорта и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове и дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Ангелов.

Той говори и за ваксинирането у нас.

“По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравнения с други държави”, твърди министърът на здравеопазването.

По думите му договорените за нас количества не са между България и производителите, а между Европейската комисия и фирмите. „Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо за 17 000 българи няма втора доза”, заяви Ангелов.

И обясни, че количеството на ваксините, които пристигат у нас, са толкова, колкото и в другите държави.

От думите на здравния министър стана ясно, че на 7 февруари пристигат 48 315 дози от Оксфордската ваксина. На 14 февруари пристигат 74 556 дози от нея, а в края на февруари 139 126 дози или общо 261 997 дози, с които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани. Ангелов обясни, че броят на дозите, които ще получим, зависи от фирмите производители. 

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции