<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88355" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От днес отвар...

Проф. Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

29 Април 2021
0 716

Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения на парламента с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов, стана ясно от включване на живо във Фейсбук. 

“Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина”, посочи здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов, цитиран от NOVA.

“Има такъв народ”, БСП и “Изправи се! Мутри вън!” прокараха покупката на “Спутник V” в здравната комисия

По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. “За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС”, подчерта той. 

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. “Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да постигнем колективен имунитет ако продължим с този темп на имунизация”, посочи здравният министър. 

„Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции