Следва: Вижте къде е ...

Проф. Аргирова: Можем да бъдем преносители на Covid-19, дори когато сме ваксинирани (видео)

13 Януари 2021
3 1826

“Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани.” Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова.

Вижте къде е България във ваксинацията сред страните в ЕС

“Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията,” добави тя.

“Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова. Тя обясни, че се проверява дали у нас го има новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Специална секция за въпроси и отговори за ваксините откриват към Единния информационен портал

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции