<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82132" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продължава д...

Проф. Асен Балтов: Британският щам на коронавируса вече е в България

21 Януари 2021
0 2481

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов обяви, че лабораторията на болницата има данни за поне 4 пациенти, заразени с британския вариант на SARS-Cov2. Става дума за хора, които са пребивавали във Великобритания и са се завърнали, преди да се тестват за коронавирусна инфекция в България.  

“Нашата PCR лаборатория диагностицира по 3 гена, като един от тях е S-генът на шипа на коронавируса. Британският вариант е с модификация именно на този ген. Няколко пъти засичаме другите два гена от пробите, но не виждаме S-гена. Почти няма ден без пациент, на който се открива липса на S-ген при детекцията в PCR лаборатория. Макар още да нямаме официални резултати от Националната референтна лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще продължи да набира скорост”, каза проф. Балтов на брифинга на НОЩ, като призова за много внимателен подход при разхлабването на мерките за безопасност. 

Доц. Ангел Кунчев обяви, че ситуацията с Covid-19 е “чудесна” на фона на кризата, в която се намираше здравната система в края на 2020 г., но предупреди, че “ако предприемем крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от новия щам”. 

Проф. Асен Балтов: Британският щам на коронавируса вече е в България

Кунчев даде за пример следните данни: ако в момента 10 инфектирани души в България заразяват други 5-6 пациенти, то във Великобритания 10 инфектирани заразяват 27 души. 

Ген. Мутафчийски каза още, че смъртността при евентуални изпускане на този вариант на SARS-Cov2 от контрол ще се увеличи “няколко пъти” заради това, че ресурсът в лечебните заведения ще се изчерпа много бързо. 

Премиерът Бойко Борисов, който също се появи на брифинга на щаба, обяви, че освобождаване на мерките след 31 януари ще има за учениците, но не се ангажира с разхлабване на ограниченията за затворените бизнеси. 

Проф. Асен Балтов: Британският щам на коронавируса вече е в България

“Новият щам се пренася изключително бързо. Затова въпреки месеците локдаун в тези страни продължава да се качва броят на заразените и починалите. Дали сме си 31 януари като дата. Компромисът, който можем да направим със здравето, е единствено образованието. С докторите намираме общ език, че по определен ред учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се “въртят” и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище. Ресторанти и нощни заведения – от близо 30 000 в бранша 6300 са подали заявления за подпомагане. Защо, оставям на вас да прецените. Рискът е огромен при този нов щам”, каза той. 

Очаквайте подробности от брифинга на Националния оперативен щаб!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции