<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76428" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спад на новоз...

Проф. Балтов: Борисов е много рисков, ако клиничната му картина се развие по лошия сценарий (видео)

26 Октомври 2020
0 11591

Попитан дали премиерът Борисов е рисков заради положителния тест за коронавирус, директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов заяви в предаването “Здравей, България” по Нова тв, че “в зависимост от това как ще се развие клиничната картина. Ако тя тръгне да се развива по лошия сценарий, е много рисков“.

Премиерът има два приема в болница заради хипертонични кризи през 2013.

Премиерът Бойко Борисов е с положителен тест за Covid-19

„Той се лекува в домашна обстановка. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Независимо че беше свалена карантината, 5 дни не са достатъчни, трябва да са 10 дни. Колкото и да не ни се иска, колкото и важен да е човекът, това е така. Тези хора контактуват с много други“, заяви проф. Балтов.

Той коментира и „двойния стандарт“, за който се заговори след падането на карантината на Борисов и още няколко министри след контакта им със заразения Николай Нанков. По принцип карантината на контактните е 10 дни и отрицателен PCR, какъвто даде Борисов, не я отменя. Изключение обаче се приема за премиер, президент и други „важни личности“, както обяви директорът на столичната РЗИ.

Зам.-регионалният министър Николай Нанков е с Covid-19

„РЗИ-София бърза, защото хората имат работа, но трябва да сме по-безкомпромисни и да се спазват тези срокове. На твърдо мнение съм – 10 дни да е карантината на всички контактни, подкрепям мнението на доц. Ангел Кунчев“, каза Асен Балтов.

„В момента лекарите на първа линия в Западна Европа, които са в леко състояние, изобщо не ги освобождават. Работят на първа линия, защото няма хора. Ние искаме да се спазва 10-дневна карантина, но ако така продължат нещата, скоро и ние ще сме в това положение“, каза проф. Балтов.

Относно спирането на плановите операции в болниците заради покачването на броя на заразените с Covid-19, професор Балтов заяви:

“Лично аз съм забранил приема от 23-ти на плановите болни и оперативните намеси. В последните две седмици наблюдаваме дифузно разпространение и при плановите пациенти. Много от тях влизат, те са в скрит период, т.е. PCR тестът не ги лови и се получава един пик или вътрешно клъстърно предаване на заболяването.”

Той поясни обече, че “тук не може да става дума за онкологични заболявания, химио и лъче-терапии, както и за майчино здраве, които не могат да бъдат спрени.”

Източник: Нова тв

Снимка на корицата: Европейски съюз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции