<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Драстично за...

Проф. Балтов: Имаме скрита заболеваемост – заразени отказват да се изследват (видео)

20 Декември 2020
0 4557

“Изключително много има скрита заболеваемост, която не позволява ние да обхванем и карантинираме хората с положителни тестове за Covid-19”, каза директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването Тази неделя” по bTV.

Това според професора и член на Националния оперативен щаб е основната причина за бавното намаляване на заболеваемостта и смъртността при въведените мерки в борба с разпространението на коронавирус у нас.

Проф. Балтов: Имаме скрита заболеваемост &#8211; заразени отказват да се изследват (видео)

Намалява броят на заразените и починалите от Covid-19 у нас

„Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не са безсмъртни“, коментира още проф. Балтов и обясни удължаването на мерките до 31 януари с нуждата от “свободен прозорец” за нормалната ваксинация на хората.

“Когато успеем да свалим буквално под 500 на ден да са новозаразените и смъртността да е под 30 души на денонощие, това ще са едни много добри показатели”, посочи той и допълни, че при тези мерки ще бъде нужен един месец, за да се случи това.

Проф. Балтов: Имаме скрита заболеваемост &#8211; заразени отказват да се изследват (видео)

Спешната болница „Пирогов“ е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември. В лечебното заведение вече има хладилник, който може да поддържа температура от минус 70 градуса, каквато е нужна за съхраняването на първите очаквани ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“. В лечебното заведение ще има и денонощен кабинет за хора, които евентуално ще имат алергични реакции на ваксината.

Проф. Балтов: Имаме скрита заболеваемост &#8211; заразени отказват да се изследват (видео)

Директорът на „Пирогов“ обяви, че би се ваксинирал първи, но тъй като е преболедувал вируса, чака инструкциите от ЕМА кога е препоръчително да се имунизира.

“Ние сме подготвили кабинет, който ще бъде за ваксините. Прави се списък с не повече от 50 човека на 12-часово дежурство. Първо се извършва клиничен преглед, след това се поставя ваксината, а накрая има една част, която е попълване на данните”, конкретизира процедурата директорът на спешната болница и обобщи, че цялата процедура би трябвало да отнеме не по-малко от 15 минути на човек.

Здравният министър издаде заповедта за удължаване на мерките. Вижте кои остават и кои се разхлабват

Ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца, след като се създаде колективен имунитет, надява се директорът на „Пирогов“.

Източник: bTV, “Тази неделя”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции