<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече боледув...

Проф. Балтов: Няма болница в момента, която да е чиста от Covid (видео)

16 Ноември 2020
0 269

“Това, което трябва да знаят хората е, че няма болница в момента, която да е чиста. Първо, защото болните, които влизат, ние не знаем дали не носят коронавирусната инфекция. Второ: във всички болници правим така, че да се лекуват болни освен с Covid и с други придружаващи заболявания.”

Това заяви директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването “Тази сутрин” по bTV по повод казуса със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на протест заради разкриването на Covid отделение.

Проф. Балтов: Няма болница в момента, която да е чиста от Covid (видео)

„Това отделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна инфекция.“, коментира проф. Балтов.

По думите му няма шанс онкоболницата да се превърне в Covid болница, каквито страхове има сред служителите в лечебното заведение. Според него няма как заразата да се разпространи сред останалите пациенти, ако се спазват мерките.

Скандал в клиниката по трансплантация в “Александровска”, шефът ѝ подаде оставка

Той обясни, че медиците се заразяват предимно във външна среда. Проф. Балтов даде пример с „Пирогов“, където 400 служители са се срещнали с коронавирусната инфекция и само седем са се разболели от Covid отделението.

Проф. Балтов беше категоричен, че пациенти не се връщат. Ако места няма, веднага се пренасочва към друго лечебно заведение. Той обясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение.

Борисов се върна в джипката и повози проф. Ангелов и проф. Балтов, за да им покаже “магистрали, багери, асфалт” (видео)

220 души със симптоми на Covid-19 са потърсили диагностика и лечение в спешната болница само през вчерашния ден. Директорът на лечебното заведение заяви, че се увеличават тежките случаи при млади хора, а причината – неглижирали са симптомите.

Надявам се да сме близо до пика на пандемията от Covid-19 и това са максималните цифри на новозаразени. Това заяви в „Тази сутрин“ директорът на столичната спешна болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той беше категоричен, че маските са най-големият враг на коронавируса.

Проф. Балтов: Няма болница в момента, която да е чиста от Covid (видео)

„Носейки маска, ние намаляваме риска от инфектиране, а ако се инфектираме – нашето вирусно натоварване е по-леко. Рискът да изкараме инфекцията тежко е по-малък. Една обикновена текстилна маска е достатъчна да ни предпази от разпространението на аерозолите“, обясни проф. Балтов.

Източник: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции