<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85799" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Канцлерът Ме...

Проф. Балтов: Трябва да се пазят децата от Covid-19, имаме случаи, които протичат по-тежко (видео)

20 Март 2021
0 1390

„Вирусът се видоизмени и подмлади групата, която засяга. Трябва да се пазят децата. Имаме случаи, които протичат по-тежко при тях, за щастие нямаме случаи за апаратна вентилация.“ Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV.

Той добави, че в болницата има 6 случая на деца, които се лекуват от коронавирус, както и че има още резерв.

“За София 3500 са леглата за средни и тежки случаи. По-добре сме подготвени в „Пирогов“. Имаме 16 оборудвани етажа, повечето от персонала е ваксиниран или преболедувал. Сега имаме даже 180 нови желаещи за ваксинация”, добави Балтов.

Лекарят предположи, че ще има нова четвърта вълна на вируса, ако не успеем да ваксинираме около 3 милиона от населението през август-септември, но тя няма да е толкова тежка и ще е през октомври и ноември. Според него ние не сме в локдаун, а в затягане на мерките, защото ще са само 10 дни и нямаме вечерен час.

Балтов не смята, че е закъсняло решението за налагане на по-строги противоеподемични мерки, но е категоричен, че за да са само 10 дни, трябва да се спазват стриктно. Директорът на „Пирогов“ коментира и причината за третата ни позиция по смъртност от вируса в света.

“Имаме доста застаряващо население и хора, които не се профилактират 10-15 години. Те са със спящи заболявания, които не се лекуват, а и вирусът стана много по-опасен”, обясни Балтов. По думите му често има и протичане на заболяването в първите 7-10 дни почти без симптоми – зачервено гърло и хрема. А после се обостря със задух и отпадналост, които не позволяват на инфектирания да стане дори от леглото.

Освен това специалистът заяви, че се изследва новият френски щам, но не може да се каже засега дали е по-заразен.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции