<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75340" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов рекорд на...

Проф. Витанов за ръста на случаите на Covid-19: Здравната система ще издържи до края на октомври (видео)

10 Октомври 2020
0 742

“Здравната система може да издържи до края на октомври, дори при тези нива на заразени на ден и по-високи с 500 и над 500 нови случаи на коронавирус.” Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването “Тази събота” по bTV.

По думите му, при над 10 хиляди хоспитализирани, ще има голям натиск над системата и ще има повече в интензивни отделения, а специалистите намаляват.

Проф. Витанов за ръста на случаите на Covid-19: Здравната система ще издържи до края на октомври (видео)

Специалистът не прогнозира да има затваряне на училища до края на първия срок, защото сме далеч от заразяването, което би довело до тази строга мярка.

“Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя едновременно, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е – 700 000 ученици и около 70 000 учители. Когато 1 на 100 излезе едновременно, т.е. 7 000 ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията, много сме далеч от тази работа. Трудно ще се реализира в първи срок при тези стойности“, смята проф. Витанов.

Той обаче обърна внимание на атмосферните условия през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до края на месеца до сценарий с 30 000 болни от Covid-19.

Според него не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни.

Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство, до тогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ, каза още специалистът.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции