Следва: Проф. Балтов: ...

Проф. Гетов: Случаите с тромби след ваксиниране с AstraZeneca са ултра-редки (видео)

20 Март 2021
0 665

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с AstraZeneca са ултра-редки, заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването „Тази събота“ по bTV.

Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз, тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт.

AstraZeneca e безопасна според ЕМА, ваксинацията у нас продължава (видео)

„Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултра-рядко и на практика не може да бъде измерено“, допълва Гетов.

Той коментира, че регулациите на медикаменти и ваксини на територията на ЕС са изключително строги. Гетов добавя, че има и едно „но“.

„У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава AstraZeneca, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика“, коментира Гетов. Най-честите са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с AstraZeneca, са отхвърлени.

„Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълва Гетов.

Относно разглеждането на руската ваксина „Спутник“, Гетов уточни, че вероятно порано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата. „Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата“, допълва той.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции