<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77678" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп обвини ...

Проф. Иво Петров: В никакъв случай не взимайте превантивно медикаменти срещу Covid-19 (видео)

11 Ноември 2020
0 1395

Взрив на разпространението на Covid-19 в Европа принуди много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение в съседни държави.

Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едва издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици.

Проф. Иво Петров: В никакъв случай не взимайте превантивно  медикаменти срещу Covid-19 (видео)

“В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за Covid-19, включително и в общинските болници. Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са коронавирус или съмнения за коронавирус.” Това обясни проф. д-р Иво Петров в предаването “Денят започва” по БНТ.

Тайният план – как (не) се контролира Covid кризата в България

По думите му, болниците в София при нужда могат да осигурят много легла.

“Не само легла трябва да има, това не е проблем, проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания. Всички ние се учим в ход. Първо кардиологичните отделения в болниците бяха превърнати в Covid-19 звена и колегите кардиолози бяха пуснати в борбата, тъй като знаем много повече за патологията, за различните фази от инфекцията”, каза той.

Проф. Петров посъветва хората лечението непременно да се води от лекар, не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици. 

Здрави се редят пред Covid фургоните на болниците, които са за хора със симптоми (видео)

“Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме”, предупреди той.

И обясни, че конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар – било то онлайн, по вайбър, по телефона или по някоя от дигиталните платформи.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции