<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какви с...

Проф. Илко Гетов: Притеснен съм от комбинирането на векторна с иРНК ваксина (видео)

20 Април 2021
0 183

“Аз лично съм скептичен и по-скоро притеснен за комбинирането на тези ваксини. Текат клинични изпитвания, но нямаме още резултати”, каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Той уточни, че няма научни данни за абсолютната безопасност на такава комбинация и изграждането на имунитет.

Проф. Илко Гетов: Притеснен съм от комбинирането на векторна с иРНК ваксина (видео)

„На 22 очакваме да вземем решение и да отговорим на два въпроса, поставени от Еврокомисаря по здравеопазване, първо каква е епидемиологията на нежеланите постваксинационни реакции при препарата на „АстраЗенека“ и да има препоръка за това как да продължи имунизацията с тази ваксина“, добави той

Извънреден брифинг: Оповестиха решението за ваксинираните с AstraZeneca (видео)

Представителят на България в ЕМА уточни, че търговското наименование на ваксината е “Вакзеврия” и че според научните данни имунизираните с препарата на AstraZeneca и Оксфордския университет са от 4 до 7 пъти по-защитени от тежко протичане на заболяването или смърт в сравнение с неимунизираните.

Проф. Илко Гетов: Притеснен съм от комбинирането на векторна с иРНК ваксина (видео)

По отношени на риска от развиването на тромбози проф. Гетов уточни, че:

„Рискови фактори за развиване на тромбози след употребата на „Ваксзеврия“ са тютюнопушенето, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на контрацептивни средства.

Проф. Гетов обясни симптомите на преболедуване от Covid-19 при някои от ваксинираните с препарата с това, че:

„Векторната ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет“, добави той.

Професорът обясни още, че „Янсен“ и „Ваксзеврия“ се произвеждат по един и същи начин, защото системата за лекарствена безопасност отчита подобни нежелани реакции при тези ваксини.

Доц. Околийски от СЗО: Не трябва да се обсъжда “изтегляне” на AstraZeneca, това е политически ход

„До този момент нямаме постъпили съобщения за подобни реакции при РНК ваксините, но те също ще бъдат наблюдавани и проучени“, категоричен е той.

Проф. Илко Гетов: Притеснен съм от комбинирането на векторна с иРНК ваксина (видео)

Представителят на България в ЕМА разказа, че вече имаме препоръка за употребата на две моноконални антитела, които биха могли да се употребяват по решение на националните власти, като се очаква до края на юни да има официално разрешение за употреба и за тях.

„По всяка вероятност ще се наложи една бустерна доза след определен период от време, вече се разсъждава дали това ще бъде на една година, година и половина, или на две, дали ще бъде същата или подобрена версия на сегашните ваксини. Със сигурност знаем, че разрешените препрати за имунизация пазят една година“, обясни проф. Гетов.

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции