<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66048" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Проф. Кантарджиев: ако случаите на Covid-19 се увеличават, някои от мерките може и да се върнат (видео)

07 Юни 2020
0 3890

“Ако продължи тенденцията случаите да се увеличават, и ако имаме затруднения в ликвидирането на новите пет огнища и регионалните болници не могат да приемат всички болни, тогава ще предложа някои от мерките да се върнат”, заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на НОЩ.

43 нови случая на коронавирус у нас за последното денонощие, излекуваните са 17

“Най-важното е да не се намалява броят на изследванията и да се наблюдава за първи симптоми, особено в затворени трудови колективи”, каза още проф. Кантарджиев. Той призова да не се събират много хора на затворено място.

Според него носенето на маски пази в различен процент. “Вирусът винаги е в частица слюнка и в дихателна система, маската намалява вероятността да се заразим, обясни той. Количеството вирус има отношение към това каква ще е степента на инфекцията”, припомни проф. Кантарджиев.

“Алфата и омегата не е дезинфекцията на повърхности. Но винаги, където е имало болен, е хубаво да се направи дезинфекция. Доказано е за всички респираторни вируси, че ако пипнеш повърхността и си пипнеш лицето, ще се заразиш. През кожата на ръцете не прониква и за десет минути вирусът умира“, каза още проф. Кантарджиев.

Ангел Кунчев: Новите огнища на коронавирус у нас не налагат връщане на ограниченията (видео)

“В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни – трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден”, сподели още проф. Кантарджиев.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции