<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чувствително...

Проф. Кантарджиев: Вече официално имаме осем случая на британския щам у нас (видео)

23 Януари 2021
0 474

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви за първи път снощи в предаването “Панорама” по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

“При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти – българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести”, уточни проф. Кантарджиев.

Щам или мутация? Какво знаем за новия вариант на коронавируса

“Много съм доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса”, каза още той.

Снимка: Булфото

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме, обясни проф. Кантарджиев и призова:

“Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват.”

За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща, продължи той.

“Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29”, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции