<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 38% от тестван...

Проф. Кантарджиев: Досега не сме се издънвали във ваксинационната ни политика (видео)

05 Декември 2020
0 417

Директорът на Националният център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев припомни, че до момента ваксинационната политика у нас не се “издънвала”.

“Досега не сме се издънвали във ваксинационната политика през последните години”, заяви в предаването “Тази събота” по bTV проф. Кантарджиев и обърна внимание, че в момента текат одобренията на две от ваксинити, които се очакват и у нас, на Pfizer и “Модерна”.

“Това е една солидарна политика на Европейската комисия, така че всички европейски граждани да имат равен достъп до ваксини“, каза проф. Кантарджиев и допълни, че в другите държави хората не са толкова скептични срещу ефикасността на препаратите.

Той уточни, че у нас се чакат три вида ваксини:

  • На основата на информационна РНК – инжектирана, тя влиза до най-близките клетки в организма и я кара да произвежда антитела срещу вируса;
  • На основата на друг вирус, в който е закодиран Covid-19;
  • На основата на готов белтък от антиген;

Проф. Кантарджиев посочи, че последните са най-подходящи за хора с придружаващи заболявания и за рисковите групи. Той добави, че компанията „Модерна“ от години произвеждат ваксини по РНК технологията, които са с доказана ефективност.

Брифинг на Щаба: Национален план за ваксинация срещу Covid-19 в пет фази (видео)

„Ваксините са спасили много хора и се надявам сега да направим така в обществото, че да се създаде един имунитет и да отпадне този страх от заразяване, да спрем с това пълнене на болниците“, допълни експертът. Той заяви, че през следващите два месеца у нас ще пристигнат ваксини от първия тип (РНК), а те са най-подходящи за работещите в здравни заведения, Бърза помощ и фармацевтите.

38% от тестваните за Covid-19 са дали положителен резултат, 147 души са починали

Проф. Кантарджиев обясни, че от 14 ноември страната ни се намира в плато на заболеваемостта, а в София случаите са с около 25% по-малко през последната седмица. Той посочи, че ако мерките се разхлабят преди Коледа, хората трябва да бъдат внимателни, да ходят на пазар с маски и да спазват дистанция.

Източник: bTV, “Тази събота”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции