<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87561" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал в пар...

Проф. Кантарджиев: Наблюдаваме внимателно нов “български щам” на коронавируса (видео)

16 Април 2021
0 2617

„При две жени в Северна България с британския вариант на коронавируса наблюдавахме една мутация в спайк протеина на шипчето, в началото на който са заменени аминокиселини. Обърнахме се веднага към Института на молекулярна биология към БАН да ги секвенираме. Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света – нужда от ваксина или от ново лечение“. Това съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравните власти за ситуацията с Covid-19 у нас.

Двете пациенти са били на домашно лечение и вече са здрави, заяви Кантарджиев.

Брифинг на разформирования Щаб: Вървим към приключване на третата вълна (видео)

“Вариантите на коронавируса се делят на две – такива, будещи притеснение, квалификацията е на центъра по заразни болести в Стокхолм, и такива, които са в процес на изследване”, обясни Кантарджиев.

Притеснение будят британският, бразилският, южноафриакнският и нигерийският, които могат да изменят коронавируса така, че да се усложни лечението му или да не му влияят ваксините. В процес на изследване е например френския вариант, но според института „Пастьор“ той няма разпространение извън областта Бретан, където е открит.

Вече имаме производители на реактиви, които засичат тази мутация, за която първоначално беше съобщено, че не се засича от PCR тестове, съобщи Кантарджиев.

Що се отнася до чешкия и румънския вариант не е имало съобщения от официални институции, а от хора, които искат да добият известност в „Туитър“, заяви Кантарджиев, според когото в румънския вариант засега няма данни за нещо, което да ни тревожи.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции