<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86396" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джок Полфрий...

Проф. Кантарджиев: Намираме се в плато, до седмица очакваме спад на заболелите (видео)

31 Март 2021
0 1106

Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че в момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите.

Проф. Кантарджиев: Намираме се в плато, до седмица очакваме спад на заболелите (видео)

„Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкова не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата“, добави проф. Кантарджиев.

Здравният министър обяви кои мерки ще отпаднат от 1 април (видео)

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той.

Проф. Кантарджиев обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката, броят на срещналите се с Covid-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Според него тези цифри показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи.

Проф. Кантарджиев посочи, че стратегията е всички получени количества ваксини да се прилагат веднага. Според него до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата.

Той обясни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаратите се променят.

Относно новия британски вариант на коронавируса проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции