<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Анг...

Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, защото ваксината не стига до нашето ДНК (видео)

27 Декември 2020
0 2592

„Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦПЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Тази неделя” по bTV.

Той допълни още, че „Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани.“

Относно бързата реакция при създаването на препаратите, проф. Кантарджиев посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

“От 140 г. в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет”, каза още специалистът по заразни болести. По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди. Проф. Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Пфайзер и Бионтех“ е безопасен и ефективен.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на „Пфйзер“/ „Бионтех“ ще получат втора доза от него след три седмици.

Проф. Асен Балтов се ваксинира: Вярвам на науката и смятам, че с тази ваксина всички ще живеем свободно (видео)

„Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е послаба и затова се поставя втора доза“, добави той.

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

Източник: bTV, “Тази неделя”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции