<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80974" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Проф. Кантарджиев обяви кой симптом е показателен за леко прекарване на Covid-19

04 Януари 2021
0 682

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев загубата на обоняние е симптом за леко преминаване през коронавируса.

Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването.

“Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи сграбчвам. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест”, каза той пред Радио Фокус .

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и бърза помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PSR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, обясни той.

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване – температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PCR тестът ще е положителен“, обясни той.

В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси, каза още проф. Кантарджиев.

Източник: Радио Фокус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции