<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88075" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намалява бро...

Проф. Кантарджиев: През есента ще имаме случаи на Covid-19 само в отделни колективи или семейства (видео)

24 Април 2021
0 1140

„Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, колективи и семейства. Дай, Боже, хората да си носят маските, да не се събират и сега да не се събират на закрито и ваксинацията да върви“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Извънреден брифинг на Щаба: Обявиха противоепидемичните мерки за Цветница и Великден (видео)

Председателят на Центъра по заразни и паразитни болести отчете, че страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население.

Проф. Кантарджиев: През есента ще имаме случаи на Covid-19 само в отделни колективи или семейства (видео)

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала:

„Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен.

Намалява броят на хоспитализираните с Covid-19, броят на починалите остава висок

Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ – заболяването, когато е в болница, продължава по-дълго време“, посочи проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т. нар. „зелени коридори“, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „Янсен“ сега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

Проф. Кантарджиев: През есента ще имаме случаи на Covid-19 само в отделни колективи или семейства (видео)

„Тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30-те млн. във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица. Не са толкова често срещани. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Горе-долу ваксините имат такива противопоказания, включително и иРНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже – това е от ваксината или това е станало случайно“, посочи проф. Кантарджиев

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции