Следва: 96 са новите с...

Проф. Кантарджиев: Скоро ще има ваксина срещу Covid-19, ще бъде безплатна (видео)

06 Септември 2020
1 2030

“Ваксина срещу Covid-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията.” Това заяви пред Нова тв проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

„Разчитаме много на ваксината. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение”, заяви той.

„Разумните хора вече знаят какви са правилата. 90% спазват правилата, 10% не ги спазват”, коментира проф. Кантарджиев.  

Той коментира и руската ваксина. „Всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Има светлина в тунела”, смята специалистът.

“Дългогодишните пушачи имат по-малко рецептори, прихващащи коронавируса, чрез които той влиза в организма”, заяви още директорът на Национален център за заразни и паразитни болести. Но веднага предупреди и уточни: “Това не означава сега да се грабват цигарите, който пуши, да продължи да си пуши, но умерено”.

Кантарджиев предупреди отново, че най-опасен е коронавирусът при хора с хронични и сърдечни заболявания. По думите му в момента 90% от хората спазват ограниченията, свързани с коронавируса.

Правилата обаче се нарушавали предимно от хора, които “вътрешно се чувстват незначими и искат да направят впечатление било чрез неразумно изказване по телевизора, било чрез стоене без маска в трамвая”.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Daniel Danailov

    06 Септември 2020

    Намордник няма да сложа, каквито и глупости и простотии да дърдориш, кавал продажен!Глобявайте ме, ще обжалвам до дупка!Застреляйте ме, изгорете ме като еретик на кладата на центъра на града задето не вярвам в измисления ви вирус.С две думи *би си майката, нещастен предател и срибролюбец!

Реакции