<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67155" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арнолд Шварц�...

Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората (аудио)

21 Юни 2020
0 4518

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява”, сподели в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

“Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, каза още специалистът.

Той каза още, че не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи.

Отново покачване на случаите: 117 са заразените с COVID-19 за денонощие, още шестима души починаха

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си… През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение… Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоречиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

Проф.  Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората (аудио)

Проф. Кантарджиев допълни:

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни… На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито… Маската предпазва… Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса. Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“.

По думите му вирусът, за да се разпространява успешно, трябва да се селектират такива мутации, които да го направят лесно заразяващ и да го направят да не протича бурно, за да може да преживява дълго време в организма на човека.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции