<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87340" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СЗО: Има над 4,...

Проф. Кантарджиев: Тромбозите стават само при първа игла на ваксината (видео)

14 Април 2021
0 888

“Нашата страна одобрява ваксинационните сертификати, защото това е един от начините за намаляването на разпространението на Covid-19.” Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, в предаването “Денят започва” по БНТ.

На европейско ниво ваксинационният сертификат съдържа много малко данни – име, дали си карал заболяването коронавирус, нивото на антитела, имунен отговор и дали си ваксиниран.

“Всяка ваксина е лекарство. Лекарството се прилага по кратката характеристика на производителя. Когато той каже, че една ваксина трябва да се слага в две дози, това означава, че само тази ваксина се слага в две дози”, каза професорът.

Брифинг на здравния министър: Който не иска втора доза AstraZeneca, ще може да си постави Pfizer или Moderna (видео)

Проф. Кантарджиев: Тромбозите стават само при първа игла на ваксината (видео)

За смесването на различни ваксини проф. Кантарджиев обясни: “Ню Йорк Таймс писа, че в момента се прави изследване във Великобритания дали може ваксината да се комбинира – AstraZeneca с Pfizer или Pfizer с AstraZeneca. Тези изследвания са започнали февруари тази година и до една-две седмици резултатите ще бъдат готови. При промяна на кратката характеристика на ваксината, законово ще може да се регулира и тогава да се приеме.”

Кантарджиев каза, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

“Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия – когато жената е в овулация и приема първа доза от AstraZeneca, обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът”, допълни той.

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции