<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Богдан Кирил...

Проф. Кантарджиев: Ходът на пандемията е 2 години, след това вероятно ще стане сезонен вирус (видео)

08 Март 2021
0 10049

“Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер”, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодео Кантарджиев в предаването “Денят започва” по БНТ.

Той допълни, че “малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип”.

“Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме ще е добре”, каза още директорът на НЦПЗПБ. Той обърна внимание обаче, че “през последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам”.

“Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините”, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Covid-19 могат да се ваксинират само с една доза (видео)

За последната една година, която беше белязана от коронавируса по цял свят, Кантарджиев каза, че всичко е било под контрол. „Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а оттам идва и страхът“, каза още Кантарджиев.

Източник: БНТ, “Денят започва”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции