Следва: Само 27 нови с...

Проф. Кантарджиев: Ще има много заразени, ако не спазваме мерките срещу Covid-19 през зимата (видео)

14 Септември 2020
2 3868

“Ако повече от 10% от хората не спазват мерките, когато застудее, стане влажно и започнем да се събираме на закрито, ще имаме много случаи на коронавирус у нас”, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването „120 минути“ по bTV.

Tой обясни, че трябва да благодарим на сухото време и слънцето за по-ниския брой новозаразени. Той подчерта, че за първи път преди седмица у нас е имало под 10% положителни тестове, като това се дължи на съмнителните случаи и на контактните лица на заразени.

Проф. Кантарджиев: По-високият брой починали е характерен при затихване на епидемията (видео)

Във връзка с първия учебен ден и изискването децата да ходят с маски по коридорите в междучасията, Кантарджиев сподели: „Не трябва да се създава паника и хората не трябва да се плашат, че ще се засегне психиката на децата. Децата, когато са в колектива на класа, ще бъдат без маски. Акцентът е върху проветряването, отстояването. Нека не драматизираме.“

Той уточни, че България като член на Европейския съюз ще използва европейска ваксина, когато тя бъде одобрена окончателно. Според него страната ни ще получи бързо от дозите, когато се появят на пазара. „Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ваксината на европейския пазар ще бъде безопасна. 100% гаранция с много редки странични ефекти. В това може да сме сигурни“, изтъкна той.

Според него рискът от бързи странични ефекти е малък, защото изследванията проследяват именно това – от момента на ваксинацията, 14 дни по-късно и 1 месец след това дали няма ранна и нежелана реакция.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции