<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново скок н...

Доц. Кунчев: Като епидемиолог смятам, че публика по стадионите и нощни заведения не трябва да има (видео)

06 Август 2020
0 2034

“Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали”, каза днес в Сутрешния блок на БНТ доц. Ангел Кунчев.

Изказването му идва на фона на разпореждането на премиера Бойко Борисов отпреди 2 дни да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. Решението беше взето и след като фенклубове на футболни отбори оказаха натиск още при старта на футболното ни първенство да се допусне публика до стадионите.

Заповедта на здравния министър разреши съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите. Друг въпрос е кой ще съблюдава за спазване на тези изисквания и ще налага санкции при нарушаването им.

Доц. Кунчев: Като епидемиолог смятам, че публика по стадионите и нощни заведения не трябва да има (видео)

“Нещата са коренно различни от началото на епидемията. Нямаме отказ от приемане на болни”, увери иначе Кунчев. Според него проблемът в момента е, че Cоvid-19 е много неравномерно разпределен.

“Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за Covid. Все още имаме резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да търсим възможности”, допълни той.

Според здравния инспектор е нормално да са реципрочни мерките у нас спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка.

“В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишаване в Западна Европа. Мерките не се спазват и това доведе до по-мощно повишаване”, категоричен е доц. Кунчев.

Според него ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

Доц. Кунчев коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища.

“В най-тежките домове – за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път”, обясни епидемиологът.

Видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции