<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85521" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Балтов: ...

Проф. Петрова: По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото след ваксина да настъпи тежко събитие (видео)

16 Март 2021
0 5878

“По-голяма е вероятността да спечелим от тотото, отколкото ако ни ваксинират, да получим тежко нежелано събитие”, изчислила е проф. Генка Петрова, преподавател във Фармацевтичен факултет на Медицинския университет в София. В тази връзка тя посъветва хората да не се притесняват.

“Хората започнаха да стават по-бдителни по отношение на ваксините и да съобщават за нежелани реакции. По последни данни 32% от съмнителните неразположения са докладвани от здравни специалисти при „Пфайзер“ и „Модерна“, а 54% – от граждани при „АстраЗенека“. Между 71 и 76% от тези съобщения са леки общи неразположения“, обясни проф. Петрова в предаването “Тази сутрин” по bTV. По думите ѝ в момента сме в огромен постмаркетингов експеримент.

ЕМА: Ползите от имунизирането с AstraZeneca са по-големи от риска от странични ефекти (видео)

„Имаме три групи – едната са хората, които са се разболели и са починали. Другата са здравите и неваксинираните, които са починали по всякакви причини. Третата са хората, които са ваксинирани и са починали“, коментира преподавателят.

Тя обясни, че проследяването на безопасността на лекарствата, в това число и на ваксините, протича условно в два етапа. „Първият е преди разрешаване на употребата и вторият – след пускането на лекарството или ваксината. При първия задължително има контролна група от ваксинирани и реакциите. Изчисляват се показателите. При втория ние разчитаме именно на такива спонтанни съобщения. Трябва обаче да се натрупа голяма база данни, за да се оцени този риск статистически значим ли е, или е причинноследствено свързан“, поясни проф. Генка Петрова.

Тя заяви, че е „изключителен привърженик на ваксините“. „Те са ни направили такива, каквито сме сега – да живеем по-дълго и да живеем един здрав живот“, допълни тя.

Според нея правителствата, притеснявайки се, поемат понякога и грешни решения. Стремят се да не рискуват, тъй като са подложени на голям натиск в тази ситуация.

Moderna вече тества следващото поколение ваксини срещу Covid-19

„Моето лично мнение е, че досега никой не си е направил труда поне публично да постави въпроса за загубите на човешки капитал по време на тази епидемия“, смята проф. Петрова.

За нея най-фрапиращата фалшива новина по отношение на ваксините е тази, че плащат на хора, за да казват, че са имунизирани.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции