<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84262" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов и Мут...

Публиката на Australian Open освирка ваксините, докато правителството е в битка с антиваксърите (видео)

22 Февруари 2021
0 2580

Публиката на финала на тенис турнира Australian Open освирка ваксините, докато правителството води битка с антиваксърите, пише Булевард България.

Това стана след края на мача, спечелен от Новак Джокович в три сета над руснака Даниил Медведев. Тогава на корта стъпи президентът на Tennis Australia Джейн Хръдлика и близо 7400 фенове я аплодираха.

„Нашите финалисти играха при извънредни обстоятелства. Последните 12 месеца бяха извънредни. Това беше период на необикновени жертви и големи загуби за всички по света. С началото на ваксинациите по целия свят се изправяме пред оптимизъм и надежда за бъдещето“, каза Хръдлика, но при изричането на тези думи голяма част от феновете я освиркаха в продължение на няколко секунди.

Хръдлика продължи речта си, но когато благодари на правителството на щата Виктория за организацията на събитието, срещна нова доза негативни реакции, макар друга част от публиката да я аплодира. „Вие сте много упорити хора“, отбеляза тя. Най-вероятно освиркванията им в този случай бяха свързани с решението на щата да въведе петдневен локдаун преди седмица и да забрани достъпа на феновете до “Мелбърн Парк” в този период.

Гришо загуби от Аслан Карацев и отпадна от Откритото първенство на Австралия

Скептичните настроения около ваксините в Австралия не са нещо ново. Проучване на Essential Media през януари тази година показа, че един на всеки 10 граждани казва, че „никога няма да се имунизира“, пише CNN. Две трети от тях са убедени, че ще си поставят доза, докато една четвърт остават несигурни, съобщава BBC.

Австралия е една от страните, които се справиха най-добре с пандемията. В понеделник активните случаи на коронавируса са по-малко от 40, повечето от тях са карантинирани в хотели. От началото на епидемията са отчетени около 29 хиляди инфекции и 909 жертви, а добрите резултати се държат на строгия локдаун.

2 милиона души в Австралия са под пълен локдаун заради един-единствен случай на Covid-19

Ваксината в Австралия не е задължителна, но здравните власти искат да имунизират около 4 милиона души – една шеста от населението – до началото на март. Публиката на Australian Open подкопа тези усилия на правителството с негативната си реакция и то отвърна чрез вицепремиера Майкъл МакКормак. „Това е отвратително. Ваксината ще върне Австралия към онази нормална реалност, която имахме преди пандемията“.

Според експерти, цитирани от BBC – забавянето на ваксинационната програма в Австралия е породила такива крайни настроения, защото хората стават все по „несигурни“. Правителството се аргументира за забавянето с ниските темпове на зараза, които не са изисквали спешно одобрение от местния регулатор.

Източник: Булевард България

Видео: Sky News Australia

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции