Следва: Проф. Кантард...

Пулмологът д-р Бенова: Теорията на стадния имунитет при Covid-19 започва да издиша напоследък (видео)

24 Октомври 2020
0 7120

“Трябва да се вземат по-сериозни мерки за струпванията на хора на закрито в настоящата ситуация с повишаването на боря на заразените с коронавирус у нас. Можем да се лишим от баровете за един месец, те не са жизненоважни за икономиката.” Това заяви пулмологът д-р Анна Бенова в предаването „Тази събота“ по bTV.

Има различни изследвания за това кога контактните лица на заразен са по-изложени на риска от инфекция с Covid-19. Според някои проучвания, трябва да прекараме около 15 минути в присъствието на болен, за да се инфектираме, но според други и три минути са достатъчни, ако не се спазва дистанция и не носим предпазни средства, заяви Бенова.

“Няма смисъл контактните лица да си правят PCR тест първите 4-5 дни, след като са общували със заразен, защото през това време коронавирусът не се е развил в техния организъм, ако са се инфектирали. През този период е много по-малко вероятно и те да са заразни, защото вирусът не е започнал да се репликира, но именно затова и през този период те трябва да са под карантина, каза пулмологът. Все по-често се наблюдава състоянието на така наречения „дълъг Covid“ с продължаващи симптоми като дразнеща кашлица и умора. Все още няма достатъчно изследвания, за да видим кои болни правят такъв синдром и имат такива оплаквания. Има някаква корелация с измененията в белия дроб, които отзвучават доста бавно, обясни специалистът.

Децата и юношите са основните Covid-разпространители, сочи мащабно изследване на университета “Принстън”

„Теорията на стадния имунитет започва да издиша напоследък“, заяви пулмолгът.

Според нея не трябва да приемаме, че е неизбежно да се заразим с коронавирус.

Дори да приемем тази теза – колкото по-малко са заразени, толкова по-малко починали и болни ще има, затова трябва да се пазим, каза Бенова.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции