<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=64373" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Детските гра...

Пулмолог: Епидемията затихва, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели (видео)

19 Май 2020
0 1880

„Епидемията от COVID-19 затихва и в България, и в други държави. Това е обичайният ход на нейното развитие. От глобалното масово заразяване ще минем към един етап на т.нар. клъстърно развитие на епидемията с отделни места, в които се поддържа инфекциозен процес. На такъв етап е в момента България“. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.

По неговите думи, епидемията ще загасне, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели от него.

Специалистът посочи, че старият щам на вируса SARS-1 е изчезнал, тъй като е бил разпространен само в 14 държави. SARS-2 обаче е засегнал над 200.

24 са новите случаи на коронавирус у нас, продължава тенденцията на спад (видео)

„Разпространението му е много по-масивно в световен мащаб, което значи че ще остане нещо недоизчистено. Така че вероятността той да съществува много години напред е голяма, но няма да е в този вид“, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев даде и няколко препоръки за предпазване от заразяване: „Остават същите мерки – миенето на ръце, социалното дистанциране. Идеята е, че срещу нас може да стои човек, който е потенциално заразен и, като имаме такъв подход, може да сме спокойни“.

По думите му с мерките, които предприемаме срещу коронавируса, можем да се защитим и от други вируси. А когато COVID-19 протича по-тежко остават белези в белия дроб на заболелите, категоричен бе д-р Александър Симидчиев.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции