<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78060" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От пълен локд...

Пускат 20 000 опаковки от най-търсените лекарства в отговор на кризата по аптеките

16 Ноември 2020
0 1141

Допълнителни 20 000 опаковки от най-търсените лекарства ще бъдат пуснати в продажба в отговор на обявената криза, предаде bTV.

Съобщението идва на фона на по-малко новозаразени с коронавирус през последното денонощие, но и очакван по-малък брой направени тестове през почивния ден неделя. Все още висок остава обаче броят на новопостъпилите за лечение в болниците.

Около 400 медици от “Пирогов” вече са се срещнали със заразата, от тях само седем работят в Covid зоните, съобщи по-рано директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов: Няма болница в момента, която да е чиста от Covid (видео)

По думите му в лечебното заведение са разкрити 446 легла за Covid болни, като 337 от тях са заети до момента.

Надеждите на лекарите са, че през изминалата седмица сме достигнали до максималния брой нови случаи и сме близо до пика на заразата. Балтов беше категоричен, че спазването на мерките е пряко свързано с броя на инфектираните.

„Единственото необходимо е да се пази дисциплина и дистанция, за да не се разпространява масово. Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“, отбеляза Борисов.

Фармацевтите приветстват предложението на Българския лекарски съюз да се разкрият повече денонощни аптеки, но при условие – допълнителни 1000 лв. към бюджета на всяка аптека.

Снимка: БулФото

Българския фармацевтичен съюз обаче е против лекарства без рецепта да се продават в супермаркети и бензиностанции.

Източник: bTV

Снимка на корицата: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции