<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Путин навярно няма да си тръгне през януари, но това не спира лавината от слухове

13 Ноември 2020
0 652

Слуховете твърдят, че президентът на Руската федерация Владимир Путин има паркинсон и вероятно ще подаде оставка през януари, пише The Telegraph.

Вероятността това обаче да стане не е твърде голяма, тъй като край руския държавен глава постоянно се носят някакви слухове: че има рак, или че е присъствал при раждането на извънбрачното си дете в Швейцария, или е починал.

Владимир Путин се готви да се оттегли?

Твърде вероятно е и новата история за Путин да не е нещо повече от слух, но тя изкарва наяве две неща: как строгата секретност на върхушката на руската система поражда дестабилизиращи слухове и какво значение има съдбата на този конкретен човек.

Наистина остава впечатлението, че той е загубил предишния си ентусиазъм и здравата хватка. Но в действителност не знаем защо. Вместо това се осланяме на намеци, слухове и често съмнителни интерпретации или от клип, или от случаен коментар. За наблюдаващите Русия това не е просто досада. Това значи, че всичко, от деловите сделки до разработките на политики, може да зависи от това на кои недостатъчно проверени твърдения или налудничави предположения вярвате, а в Москва е пълно с хора, готови да намекват, че имат вътрешен достъп до администрацията на президента или надежден източник, близък с доверено лице на Путин.

Но тежестта на слуховете подчертава също доколко тази система се е настроила по путински образ и подобие. Неговите приближени доминират на политическата и бизнес арена, неговите лични приоритети са се превърнали в приоритети на държавата и в отсъствие на реална идеология, неговият култ към личността е станал централен за легитимността на режима.

Путин все някога ще си тръгне. Дори той да стигне до назначаване на свой приемник, в самото сърце на системата ще остане следа с формата на Путин. Резултатът, най-вероятно, няма да е толкова драматичен, както откритата и свирепа борба за власт. По-скоро това ще е наистина екзистенциален избор за страната: да продължи да се движи по пътя, започнат през 90-те години, но след това прекъснат – пътят на построяване на демократична Русия, или да се опита да запази путинизма без Путин и да наблюдава как страната продължава да потъва в стагнация. Това ще бъде критично решение. Но най-вероятно, вземането му не предстои през януари следващата година, отбелязва изданието.

Източник: The Telegraph

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции