<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха к...

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)

11 Август 2020
0 11939

Руска ваксина срещу новия коронавирус е все още не е приключила напълно клиничните тестове, но е ефикасна, твърди руският президент Владимир Путин.

Международната общност е притеснена, че руската страна бърза да вземе преднина в надпреварата за разработване на ефективна ваксина срещу Covid-19 по политически причини и за целите на пропагандата, съкращавайки периода за тестване, предаде The New York Times.

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)
Владимир Путин. Снимка: Associated press

„Ваксината действа достатъчно ефективно, формира стабилен имунитет и повтарям, че е преминала през всички необходими тестове“, каза Путин на заседание на кабинета във вторник. Той сподели също, че една от дъщерите му е взела ваксината.

“Една от дъщерите ми си направи. В този смисъл участва в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ беше 38, на следващия ден – 37 градуса”, каза Путин. Той добави, че към момента тя се чувства добре, а други, участвали в тестовете, не са развили никакви симптоми.

Животът ще се нормализира от коронавируса, само след като се осигури ваксина, заяви Бил Гейтс

Молба за изчакване с регистрацията бе отправена от Асоциацията на организациите за клинични изследвания (в която влизат водещи фармацевтични концерни). Тя поиска от националния регулатор Росздравнадзор да приключат напълно изпитанията, вместо одобряването на ваксината да става на базата само на няколкостотин теста. Институцията обаче каза, че исканията им почиват на незнание за резултатите от досегашните тестове.

В момента за “следрегистрационната” фаза са замислени тестове на десетки хиляди доброволци. Руските власти уверяват, че всичко това ще става при най-стриктни правила и в рамките на закона.

Множество държави се надпреварват коя първа ще регистрира ваксина, а от думите на лидери и експерти следва, че в стремежа им често има политически цели. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че регистрацията на американска ваксина ще се състои в навечерието на изборите – на 3 ноември 2020 г.

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)
(Photo by Tim Ireland/Xinhua)

ЕС ще купи 400 милиона дози ваксина срещу коронавируса

Един от най-обещаващите проекти според европейски публикации, ваксината на “Астра Зенека”, разработвана заедно с Оксфордския университет, се очаква да бъде официално регистрирана до края на годината.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции