<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80227" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Ужасна годин...

Путин: Руската ваксина срещу Covid-19 е с 97% ефективност

17 Декември 2020
0 954

Руският президент Владимир Путин заяви по време на годишната си пресконференция, че ваксината срещу коронавирус “Спутник V” е показала 97% ефективност.

Тазгодишната му пресконференция се проведе онлайн в отговор на ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19 и президентът отговаряше на въпроси от резиденцията си в Ново-Огарьов, докато журналистите бяха разположени в няколко пресцентъра в страната. Въпросите си гражданите можеха да зададат чрез мобилно приложение, видеосъобщение или на специален интернет сайт, предаде bTV.

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)

Руският държавен глава разкри, че все още не се е ваксинирал, но когато е възможно ще го направи. Путин заяви, че ваксинацията е начинът Русия да се пребори с пандемията и в нея няма нищо притеснително. Затова призова гражданите да се имунизират. По неговите думи Русия се е справила по-добре с пандемията от другите страни.

“Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна”, каза Путин на годишната си пресконференция.

Президентът е уверен и в добрия резултат от сътрудничеството с компанията „АстраЗенека“, която обяви, че ще комбинира своята ваксина с руската.

AstraZeneca ще комбинира ваксината си срещу Covid с руската “Спутник V”

Русия се е справила добре и с икономическите последствия от пандемията. Спадът на БВП в Русия е с 3,6% – по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%, заяви руският президент.

Според Путин Русия вече не е толкова зависима от приходите от нефт и газ. Като пример той посочи, че близо 70% от държавния бюджет се формира от други източници и сектори на икономиката.

“Очаквам външна намеса на изборите в Русия през 2021 г., но ние сме готови за нея”, съобщи още Путин

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции