<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65907" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 34 са новите с...

Пълна каша с данните за заразените още в първия ден без брифинг на Щаба (Коментарът на “Господарите”)

05 Юни 2020
0 17056

Хубава работа, ама… българска. За съжаление, често се налага да използваме този израз по адрес на най-различни пропуски и абсурди, които виждаме ежедневно в родната действителност. Ще го кажем и днес, на първия ден без брифинг на Националния оперативен щаб, създаден от премиера Бойко Борисов заради извънредната епидемична обстановка в страната и по света.

Макар да сме се нагледали на всичко (или поне така си мислим), едва ли някой е очаквал днес да цари тотална неразбория по отношение на данните на заразените и починали с Covid-19 лица.

Бойко Борисов обяви край на всекидневните брифинги на оперативния щаб (видео)

Вчера сутрин, 4 май, министър-председателят обяви, че ежедневните брифинги спират. Това се случи 100 дни, след като се превърнаха едва ли не в неразделна част от ежедневието за всеки един от нас. Но не беше казано кога и как точно ще се съобщават актуалните данни за заразата в България.

Обикновено тези данни се публикуваха в сайта на Министерството на здравеопазването. Днес сутринта такива нямаше. Актуална информация остава да се види, разбира се, на специално създадения в условията на пандемия уебсайт coronavirus.bg, който по принцип изглежда полезен – но не и днес.

Ето какво объркване цари и там.

Според създадения от правителството уебсайт, общо 2627 са случаите на коронавирус в страната. Не пише колко са новите, но като извадим вчерашната обща бройка – 2585 – разбираме, че новозаразените българи за изминалото денонощие са 42. Излишно е да казваме, че не са никак малко на фона на успокояващите числа от изминалите дни.

В същото време хората, които поддържат сайта обаче, са написали в едно квадратче, че новите случаи са 34.

Твърди се още, че от началото на пандемията у нас са направени общо 87 890 PCR теста, като за последното денонощие те са едва 223. Наистина ли са установени цели 42 нови случая от само 223 теста? Ако е така, данните са притеснителни. За сравнение, в други дни взетите проби са били между 1000 и 2000, а са откривани по 20-тина заразени души.

Третата и най-притеснителна статистика се отнася до броя на починалите пациенти. Според coronavirus.bg, те са 159 души, като за последното денонощие няма нито един починал. Това не може да е така, защото вчера общият брой на починалите беше 147, а ден преди това – 146. Кой греши?

В сайта се посочва още, че излекуваните за деня пациенти са 68, с което броят им достига 1390. Тук поне объркване няма, защото към 4 юни озравелите и изписаните бяха 1322 души.

Пише също, че настанени в болница са 149 души, като 8 от тях се намират в интензивно отделение.

Цялата тази каша е изключително объркваща и притеснителна, защото изглежда като много рязка загуба на интерес от страна на властимащите с извънредната ситуация в България. Доста е странно, след 3 месеца, в които се говореше за война, тази сутрин да се събудим и да се държим така, сякаш коронавирус няма. Нали премиерът заяви, че Щабът няма да бъде разпуснат, а напротив, ще работи с пълна сила до 31 декември? Защо тогава нещо уж простичко като съобщаването на данните се оказа толкова сложно?

Да, тенденциите в страната са положителни, извънредните мерки постепенно отпадат, връщаме се към нормалния ритъм на живот и всичко това е чудесно. Въпреки това не биваше да ставаме свидетели на толкова рязък обрат, че да няма кой да ни каже колко са заболелите и починалите от Covid-19 в страната.

Да не говорим, че ако изчисленията на базата на данните в уебсайта са поне отчасти верни, то новите случаи на коронавирус у нас не са никак малко, а починалите – съвсем.

Надяваме се в близките часове обществото и медиите да получат отговори на следните въпроси:

42 ли са новите случаи на коронавирус в България?

Всички тези нови случаи само от 223 теста ли са установени?

Наистина ли са починали още 12 души?

Кой и защо допусна такава бъркотия още в първия ден през брифинг?

Обяснението:

Докато от “Господарите” пишехме този коментар, в Министерството на здравеопазването се състоя разяснителна пресконференция. Обяснението най-общо беше, че е нормално да се случват грешки, че е нужно време, докато работата на Националната информационна система за Covid-19 се синхронизира и че данните от там се различават спрямо тези, предавани досега от Щаба.

На пресконференцията стана ясно, че общо 2627 са заразените с Covid-19 у нас. Обявените положителни проби за изминалото денонощие са 34, въпреки че до вчера случаите бяха 2585 и простата математика сочи 42. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви също, че починалите до момента са 159 души.

“По информация към 4 юни, починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в периода от края на април и началото на май”, посочи Начева.

Според Щаба и МЗ, за изминалото денонощие няма нови починали пациенти.

Излекуваните към момента са общо 1390 души, потвърдено бе на пресконференцията.

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Въпреки че специално бе изнесена обяснителна пресконференция, на нея още по-ясно си пролича объркването на отговорните лица пред въпросите на медиите.

Надяваме се и на по-отговорно отношение от страна на Щаба и управляващите занапред, защото случки като днешната са недопустими. И защото гражданите имат право да знаят всичко, във всеки един момент.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции