<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще си изпълни...

Пълна каша с ДДС-то за ресторантите: 9% или 20% според случая

30 Юни 2020
0 536

Два дни преди влизането в сила на намалената от 20% на 9% ставка на ДДС Националната агенция за приходите излезе със “становище” за прилагането на промяната, пише Медиапул. То няма юридическата сила на нормативен акт, а по-скоро описва как данъчните смятат да прилагат закона.

Становището е доказателство за аргумента на много експерти, които коментираха, че диференцираните ставки по ДДС объркват данъчната система и затрудняват сериозно администрирането на данъка.

ДДС-то за ресторанти, бебешки храни и книги окончателно пада на 9%

В документа на НАП се прави опит да се разграничат детайлно случаите, в които ще се прилага намалена ставка от тези със стандартна. На моменти обаче ще се налага сериозно тълкуване и анализ на характеристиките на съответната услуга.

Румен Радев: 9% ДДС е работа “на парче“, а държавните бензиностанции – авантюра (видео)

По закон ставката от 9% ще важи за нощувки в хотели, други места за настаняване, отдаване под наем на площадки за каравани и къмпинги. Тя ще се прилага и за бебешки пелени, бебешко сухо мляко, каши и бурканчета със зеленчукови или пловоди пюрета до 250 гр., които могат да съдържат месо, риба или ядки.

Книгите, включително електронните, също ще са намалена ставка, като данъчните са влезли в детайли кои стоки представляват книги и кои – не, въпреки че приличат на книги.

This image has an empty alt attribute; its file name is arranged-1842261_640.jpg

Най-детайлна е конкретизацията на ресторантьорските и кетъринг услугите, за които ще важи намалената ставка. Със стандартната ставка от 20% ще се облага доставката на храна за вкъщи (включително приготвена в ресторант), както и поръчката на храна на място в ресторант, която обаче ще се консумира вкъщи.

Не е ясно как данъчните при проверки ще могат да разграничат продадената от ресторант храна за вкъщи и тази, сервирана на маса. Идеята е намалената ставка да важи за ресторантьорска услуга, при която освен доставката на самата храна има достатъчно помощни услуги за консумацията на храната на място.

НАП е изследвала решения на Съда на ЕС, според които, за да се прецени правилната ставка, трябва да се изследват “всички обстоятелства по осъществяване на сделката”, за да се установят “доминиращите ѝ елементи”, които ще се преценяват “от гледната точка на средностатистическия потребител”.

Владислав Горанов е против по-ниско ДДС, според него даже трябва да е 24%

Освен в типичните ресторанти, които разполагат с маси за консумация и сервитьорско обслужване, 9% ДДС ще се прилага и в ресторантите за самообслужване, стига да имат съответната инфраструктура – “маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението”, става ясно от становището на НАП.

От него излиза, че няма да е достатъчно дадено кафене да сложи една маса, за да може да облага стоките си с 9%. Храненето на блок-маса в ресторанти и хотели също се се облага с 9%. Това важи и за ресторантьорските услуги в молове и други търговски обекти тип “food court”, където има боксове за консумация на храната. Продажбата на алкохол, включително бира и вино, в барове и заведения остава 20%.

С по-високата, стандартна ставка, ще продължат да се облага покупката на храна или напитки от вендинг машини, мини барове, а също и от топлата витрина на магазини. 20% е и ставката за продажба на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони/будки и други обекти, “когато анализът на цялостната сделка в качествено отношение показва, че елементите на предоставяне на услуги, които предхождат и съпътстват доставката на храните, не са с по-голяма тежест”.

Продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта (“drive in”, “walk through”), тоест тип “Макдоналдс”, също ще се облага с 20% в случаите, когато “процесът на поръчване е опростен и частично автоматизиран, липсва специализирано обслужване от сервитьор, клиентът има ограничена възможност да персонализира поръчката”.

Продажбата на храна във влак или автобус също ще е с 20% ДДС. За да се приложи промяната от 1 юли, търговците трябва да пренастроят касовите си апарати, така че да отчита в отделна група стоките със ставка от 9%.

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции