<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Завръщане къ...

Първи потвърден случай на индийския вариант на Covid-19 у нас

17 Юни 2021
0 1400

Проба за Covid-19 на пациент от Плевен е класифицирана като индийския вариант на коронавируса, или иначе казано – „Делта“. За това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

“Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен на 21.04.2021, бе секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. Проведеният геномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage) не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифицирана и докладвана като B.1.1). След депозирането ѝ в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта)“, посочват от НЦЗПБ.

Индийският вариант на Covid-19 е открит в 44 страни, алармира СЗО

Изследваният в спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен е бил с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с Covid-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

“Нова вълна”: Защо Делта мутацията се разпространява въпреки ваксините?

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на индийската мутация, добавят от НЦЗПБ.

Оттам продължават да наблюдават разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Източник: НЦЗПБ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции