<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72217" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Окончателно: ...

Първи учебен ден – как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?

27 Август 2020
0 1101

Първият учебен ден в някои страни вече е факт, в други предстои през следващите седмици. У нас министерството на образованието заяви, че годината да започне присъствено, а ето как е решен въпроса в останалите балкански страни и в Европа.

В Сърбия учебната година трябва да започне присъствено на 1 септември, но от Синдиката на учителите са поискали двуседмично отлагане. Организацията се мотивира с недостатъчно финансови средства за осигуряване на предпазни средства – маски и дезинфектанти.

Първи учебен ден &#8211; как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?

В Румъния се готвят за двата варианта – присъствена и неприсъствена форма. Правителството е гласувало отпускането на средства за закупуване на 500 000 таблета за учениците при вариант за онлайн форма и 50 милиона евро за маски и дезинфектанти при присъствена форма.

В Гърция първият учебен звънец ще бие на 7 септември, но поради големия брой заразени с коронавирус в страната, учители и ученици задължително ще носят маски.

Турция планира да открие учебната година на 21 септември, като за целта училищата, които са годни да приемата ученици в условията на пандемия, ще получат сертификат за това.

Първи учебен ден &#8211; как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?

В Северна Македония учебната година ще започне с онлайн форма на обучение от 15 септември. Новината бе негативно посрещната от обществото с протести, организирани на много места в страната. Македонците настояват за смесена форма на обучение.

Първи учебен ден &#8211; как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?
Министърът на образованието Красимир Вълчев. Снимка: БулФото

У нас новината, че учебната година ще започне присъствено, предизвика различни реакции. Тревожни родители настояха за продължаване на онлайн формата, различни организации предложиха варианти, за да се обезпечи безопасното протичане на процеса в училище, а държавата заяви, че е готова на старта.

През новата учебна година ще се носят маски в междучасията (видео)

От министерството и кризисния щаб предвиждат при наличието на един заразен ученик, целият клас да премине в онлайн форма на обучение.

Първи учебен ден &#8211; как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?

В една от най-засегнатите от коронавируса страни Италия, в която обучението все пак ще бъде присъствено, се предвижда всяко дете да седи на отделен чин, а децата над 6 години задължително ще носят маски.

Училищата в по-засегнатите райони на Англия също въвеждат задължителното носене на маска (за деца над 12 г.), за другите ще бъде препоръчително. Подобна мярка влиза в сила и в Шотландия от следващия понеделник. Маските ще бъдат задължителни и в училищните автобуси.

В 16-е провинции на Германия учебната година ще започне по различно време. В столицата Берлин децата вече са в клас, докато в други части на страната, които са по-засегнати от пандемията, това ще стане през септември.

Грета Тунберг се връща в училище след година на активност по проблемите на климата (снимка)

Белгия отваря всички училища от септември. В Швеция от тази седмица се възобновява обучението за горните класове. Екоактивистката Грета Тунберг обяви, че също се завръща в час, след като една година не ходеше на училище заради кампанията си за борба срещу климатичните промени.

Първи учебен ден &#8211; как ще се подновят заниманията на учениците в другите държави в Европа?

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви на брифинг днес, че пандемичната обстановка ще продължи поне още 10-12 месеца. От ведомството са избрали стратегията на превключване от присъствена форма да се преминава в онлайн обучение при висока заболеваемост като най-адекватна на условията в страната ни.

Видео: FB/Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции