<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46079" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пюдипай проговори за това колко е трудно да си вземе почивка от YouTube

19 Декември 2019
0 1246

Феликс „PewDiePie” Шелберг заяви, че приключва 2019 година с няколко важни решения – планира да си почине от YouTube през 2020 г. и да заличи профила си в Twitter, вследствие на което ще загуби 19,3-те си милиона последователи. Новините генерираха заглавие след заглавие защо най-следеният създател на съдържание в YouTube се отдалечава от светлината на прожекторите, но вниманието към него само подчерта колко е трудно за много ютубъри изобщо да си починат.

 

Нека е ясно – Шелберг не напуска YouTube, тъй като той обяви решението си да направи почивка в скорошно видео, като информира феновете, че тя ще продължи кратко в началото на 2020 година. Предполагаемите причини, са че той ще си почине значително време, тъй като е изтощен или заради проблемите, с които се сблъска тази година, като например мийма „Абонирайте се за PewDiePie“, използван при терористичната атака в Крайстчърч, при която имаше много жертви.

 

ПЮДИПАЙ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРЕКЪСНЕ YOUTUBE КАРИЕРАТА СИ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

 

Реалността обаче е много по-проста. Изключитело трудно е за един толкова известен създател на съдържание да спре да прави това, което е правил с години, без значение по каква причина, и затова почивките на тези хора обикновено се превръщат в драматични събития.

 

За разлика от много от нас, които могат просто да изпратят имейл на шефа си, за да поискат седмична ваканция, ютубърите отговарят пред милиони шефове – техните зрители, които ще поставят под въпрос изчезването им.

 

Създателите в YouTube обикновено качват видеа сравнително често, като много от тях се стремят към три или четири видеоклипа седмично, което прави дори спирането за седмица нещо, за което те се чувстват длъжни да съобщят на своите зрители.

 

Наред с опасенията, че алгоритъмът на YouTube наказва създателите, когато си почиват (YouTube отрича това) и необходимостта за финансови печалби от редовните качвания, взимането на дълги почивки става изключително трудно дори за най-успешните създатели.

 

Толкова много хора се опитаха да разтълкуват почивката на Шелберг, че той пусна пореднотото видео, насочено към слуховете, които бързо се разпространяват в интернет. Почивката му няма нищо общо с противоречията, пред които е изправен, публичната критика или чувството, че е „изтощен“.

 

В решението му може да има такива аспекти, но Шелберг всъщност иска  просто да си почине и имайки предвид, че е най-известинят ютубър, това означава да не бъде в очите на обществеността за известно време.

 

„Причината да го обявя беше, че не исках да го крия. Просто не исках да го направя изненадващо за моята публика“, каза Шелберг.

 

След като качваше видеоклипове почти всеки ден в продължение на 10 години, в опит да гарантира, че каналът остава последователен и успешен, Шелберг все пак имаше няколко кратки почивки. Той дори качваше последователно видеа този август по време на сватбата и медения си месец.

 

Последната голяма негова почивка бе през ноември 2016 г. и беше резултат на умората, която той почувствал тогава. Той бе офлайн една седмица, но сега, когато каналът му е в момент на стабилност, той иска да направи това, което за повечето хора е елементарно да направят – да си вземе отпуск.

 

„Мислех, че досега вече щях да съм приключил с YouTube“, каза Шелберг в новото си видео.

 

„Не искам да гледам себе си 10 години в бъдещето и да осъзная, че правя същото, което правя сега. Въпреки че наистина обичам работата си, не искам да погледна назад към живота си след 20 години и да си кажа „Просто правих клипове за YouTube и нищо друго". Някак си ми се струва тъжно", добави той.

 

Въпреки че Шелберг твърди, че просто ще си почине, има огромни спекулации, че много други създатели на съдържание са принудени да правят дълги почивки заради умората и непрекъснатото напрежение.

 

Чувството да бъдете затрупани от непрекъснатата работа по създаването, наблюдението и популяризирането на видеоклиповете ви е често срещано усещане в общността и нещо, за което самият той намеква в най-новото си видео. Много творци са споделяли със зрителите си опитите да се откажат от почивката, за да продължат да създават съдържание за феновете си, заявявайки се публично, когато работата стане твърде много и трябва да си вземат почивка.

 

Често срещан отговор към ютубърите, които си почиват, особено вследствие на умора, е раздразнението, защото хората  все още смятат, че работата на ютубърите е лесна, като самият Шелберг признава, защото е по-малко взискателна от физическата работа.

 

„Има работни места, които са много по-трудни от моето“, каза той

 

Кейси Нейстат, която е друг популярен създател на съдържание в YouTube, също го подкрепи, но каза че работата идва с голямо напрежение, дори и да е мечтана от много хора.

 

„Често съм говорил за напрежението от това да бъдеш създател на съдържание и е трудно да го изговориш, защото да намериш успеха си в YouTube означава да изживееш мечтата на много хора по света“, каза Нейстат.

 

„В случай, че постигнете подобен успех в тази платформа, който толкова много хора се опитват да постигнат,  как смеете да се оплаквате от това? Трудно е да се говори по тази тема, защото освен ако не сте били в това положение, мисля че е редно да сте съпричастни към него", добави тя.

 

Това, което зрителите забравят е, че ютубърите нямат почти никаква сигурност на работата си. Те трябва непрекъснато да създават видеоклипове, да се състезават с милиони други за гледания и лайкове, за да си гарантират месечните доходи и да се справят с постоянни публични критики по начин, който сам по себе си за други известни личности не е задължителен, тъй като работят с агенти и PR специалисти.

 

„Не знам какво е да не се притесняваш да качиш видео. Дори когато съм във ваканция, аз се пак продължавам да работя“, каза Шелберг, споменавайки медения си месец.

 

 ЮТЮБЪРЪТ ПЮДИПАЙ СЕ ОЖЕНИ ЗА ИНФЛУЕНСЪРКАТА МАРЦИЯ БИЗОНИН (СНИМКИ)

 

„Аз трябва да наблюдавам качения видеоклип и да се уверявам, че всичко е наред. Никога не съм се спирал и просто искам да разбера какво е чувството да не мисля за това", добави той.

 

Видеоклиповете на Шелберг са генерирали повече от 4 милиарда гледания през 2018 г., като той има най-много абонати от всеки един друг създател.

 

Той се смята и за един от най-противоречивите ютубъри в момента и може би това е причината почивката му да е взета толкова много под внимание.

 

Предизвикателството, пред което ютубърите са изправени, когато решат просто да си починат е проблем, който не се отнася само за Шелберг, а и за самата платформа, която все още се опитва да го реши, но усилията ѝ изглежда са безуспешни.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции