<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голяма част о...

Работещите в Спешна помощ поискаха отмяна на “гаврата” с разхлабването на мерките

31 Март 2021
0 3922

Работещите в спешната помощ споделиха, че са на ръба на възможностите си. Много от тях са заразени с коронавирус, на все още здравите им се налага да дават допълнителни дежурства, за да има работещи екипи.

Това става ясно от обръщение на Националната асоциация на работещите в спешната помощ във Фейсбук.

Здравният министър обяви кои мерки ще отпаднат от 1 април (видео)

Медиците призовават да не се разхлабват ограничителните мерки, каквото намерение обяви правителството. Според управляващите от 1 април ще отворят външните части на заведенията, от 5 април – детските градини, а от 12 – училищата.

Намерението им съвпадна с абсолютния засега рекорд по новозаразени – над 5000 в сряда.

Ето какво гласи цялото съобщение:

“Обръщение от спешните медици към българския народ и управляващите,

Министерство на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени/ ръст с 679 човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след Ковид инфекцията.

Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ.

Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021, защото считаме, че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!”

Д-РД.КАТЕЛИЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРСМП

Източник: Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции