<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92750" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И южноафрика...

“Работя по 12 часа”: Третата вълна на пандемията препълни руските болници

28 Юни 2021
0 396

В Москва и в Санкт Петербург лекарите и властите вече говорят открито за трета вълна на коронавируса. В много региони на страната са въведени нови по-строги ограничения, както и задължителна ваксинация, а някои болници отново ще бъдат обособени само за пациенти с коронавирус. Пред Дойче веле руски лекари обясняват по какво се различава третата вълна от предишните две и защо тя не е била предотвратена.

“Твърде много се отпуснахме”

Денис Проценко, който е главен лекар в една московска клиника, е убеден, че третата вълна, обхванала Москва и Санкт Петербург, до юли ще стигне и до други части на Русия. Той казва, че в интензивното отделение на неговата болница вече са настанени над 400 пациенти, ежедневно в клиниката идват над двеста души.

“Това е повече, отколкото в пиковите дни по време на първите две вълни. Ние наистина твърде много се отпуснахме, що се отнася до носенето на маски и спазването на дистанция – всичко това, което правехме в продължение на година”, споделя Проценко. Той предполага, че хората са се уморили от ограничителните мерки. И това е довело до третата вълна, смята лекарят.

Той казва, че клиничната картина при заразените с коронавирус не се е променила съществено. Но лекарите установяват съкращение на инкубационния период: първите симптоми се появяват средно четири до пет дни след заразата, а не седем до девет дни, както преди. Освен това при все повече пациенти организмът не откликва на терапията, помагала успешно при предишните две вълни. Точната причина за това още не е установена, посочва Проценко.

Принудителни ваксинации: Как Русия показа своето безсилие

Преувеличени ли са рисковте от Делта мутацията?

И лекарите в Санкт Петербург потвърждават новия пик на заразяването. “Очакваме, че през юли ще достигнем зимния пик и дори ще го надминем. Още отсега случаите са повече, отколкото през пролетта на 2020-а”, казва Михаил Черкашин, заместник-главен лекар в Медицинския институт “Сергей Березин” в Санкт Петербург.

“Имахме време да се подготвим. Сега отново оборудваме болниците, които през пролетта се бяха върнали към обичайния си режим на работа. Трудно е да се предскаже какво ще стане”, подчертава лекарят. Според него обаче има надежда, че до есента броят на заразените ще спадне, макар това да не може да се каже със сигурност.

Черкашин е на мнението, че шумотевицата около индийския Делта вариант на вируса е прекалена. Той наистина е значително по-заразен, но не води до по-тежко протичане на заболяването. Поради това медикът съветва хората да се ваксинират и критикува скептицизма им по темата: “Най-важната ми препоръка е да се постави ваксина. За съжаление имунизационната кампания в Русия все още върви твърде бавно и зле, поради което в някои региони бе въведена задължителна ваксинация. Естествено, трябва да се носят и защитни маски, да се мият ръцете и да се избягват събиранията на хора”.

Руската “Спутник V” беше първата регистрирана ваксина срещу коронавирус в света. Въпреки това руснаците масово не искат да си я поставят.

“Работя по 12 часа”

И в други части на страната лекарите се опасяват от ръст на заразените през юли. В някои болници леглата още отсега не достигат. “Истински ад е, вече от два дни. Тази трета вълна ме събори. Работя по 12 часа, изтощена съм и почти нямам сили да говоря. И то, въпреки че в нашата болница има достатъчно лекари”, казва за ДВ Елена Колчина, ръководителка на поликлиника в Красноярск. “Само вчера дойдоха 62-ма души с температура, 52-ма извикаха лекар вкъщи – преди не сме имали толкова много случаи”, разказва тя.

Според Колчина болниците постепенно се препълват. Преди няколко седмици поликлиниките получили указания да настаняват всички пациенти с коронавирус над 70-годишна възраст. Но сега вече е трудно да се намерят свободни легла. “Мисля, че това е свързано с твърде бавната имунизация на населението. При нас са ваксинирани само 3000 души, което е нищо. Мой приятел от болницата ми разказа, че всички пациенти, които са докарани, не били имунизирани”, споделя Колчина.

Защо се стигна дотук?

И в Брянск са останали съвсем малко свободни легла. Владимир Перлухин, който е лекар в една от клиниките в околностите на града, казва: “При нас все още има свободни места, но в Брянск, където изпращаме пациентите, има проблеми. Връщат пациентите без Covid-19, тъй като леглата вече са заети от заразени с коронавирус.”

Медикът смята, че резкият ръст на заразите е свързан с предприетите туристически пътувания: “Хората се отнасят безгрижно към ситуацията. Обикалят насам-натам в групи от пет до десет човека. Аз работя в приемната за пациенти и само за пет часа приех 30 души. И то все по-млади, ако се направи сравнение с първата и втората вълна.”

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции