<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С технически ...

Радан Кънев: “Дебатът отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост”

06 Октомври 2020
0 2612

Днес българският евродепутат Радан Кънев, представител на “Демократична България” и групата на ЕНП в Европарламента, коментира във фейсбук-профила си провелия се снощи дебат за върховенството на закона у нас.

С технически проблеми, похвали и нападки евродепутатите обсъдиха върховенството на закона у нас (видео)

Радан Кънев: &#8220;Дебатът отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост&#8221;
Снимка: Фейсбук

Ето какво написа той:

“Време е за една по-спокойна оценка на вчерашния дебат. Той съвсем не беше на нивото на очакванията на българското общество, но дава повод за сериозни изводи.

1) Предполагам, че дебатът е разочарование за мнозина. Както заради сравнително слабите, “Брюкселски послания” на ЕК и Съвета, така и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП даде на правителството.
Но най-вече поради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус – нещо, за което многократно предупреждавах колегите си.
Основният проблем на правовата държава у нас – превземането на прокуратурата и медиите от мафията – беше слабо застъпен, за сметка на паразитни и партизански тези.

2) Всъщност, дебатът, в немалка степен, свърши своята работа:

– гарантира, че процесите в страната, от съдебна реформа през избори до харчене на фондове, ще бъдат строго наблюдавани;
– сложи край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП;
– постави Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение;
– отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост. Днес ЕНП очаква от него незабавни реформи – надежда, която отдавна се изпари в българското общество. Днес нашето доверие е изчерпано, затова и две трети от хората подкрепят протестите;

Преди всичко – и позициите на ЕК и на Съвета, и дори подкрепата на ЕНП бяха изцяло условни. Те се основават на обещанията на Борисов, че България ще изпълни всички препоръки, т.е ще започне незабавни реформи за отчетност и контрол на прокуратурата, за избор на независим прокурор със самостоятелни правомощия, за намаляване на политическото влияние във ВСС и медиите, за разследване на корупцията.

Още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи… Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП.

И последно – не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко – излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача.
Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша, обща, българска работа.”

Във видеото горе можете да видите част от дебата, проведен в понеделник вечерта.

Източник: Facebook/Радан Кънев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Georgi Georgiev

    07 Октомври 2020

    ЕС се подигра с България на този "дебат". Празна зала, слаб интерес, партийна обвързаност на решенията. Това е срамен ден за ЕС. Трябва да се осъзнаем, че ако не направим нещо сами на предстоящите избори, ще търпим още 4 години от същото!

Реакции