<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99617" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Инфекциозна ...

Радан Кънев поиска от ЕС да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу Covid-19 у нас

14 Септември 2021
0 202

По време на дебат в Европейския парламент, посветен на сериозните трансгранични заплахи за здравето, Радан Кънев призова ЕС да се намеси заради ниските темпове на ваксинация срещу Covid-19 у нас, съобщава Клуб Z.

Радан Кънев поиска от ЕС да се намеси заради ниския процент ваксинирани срещу Covid-19 у нас

“Общата поръчка на ваксини, въпреки началното забавяне, е безспорен успех. Днес ЕС е с най-високи нива на ваксинация при най-добри цени и максимални гаранции за безопасност в световен мащаб. Но изчерпва ли това възможностите на Съюза да влияе на здравната политика? Моят отговор  е категорично не. Нужно е много повече. Защото принципът на субсидиарност допуска, но и изисква намесата тогава, когато отделна държава не се справя с кризата и застрашава здравето и живота на своите граждани, а през отворените ни граници – на всички европейци“, заяви Радан Кънев.

България пак е първенец по смъртност от Covid-19 в ЕС

Като конкретен тревожен пример той даде България. По негови думи предишните управляващи, служебното правителство, както и трети поред парламент се “провалят в организацията на ваксинационна кампания”.

“Провалят се, защото политическата криза и постоянната предизборна кампания ги превръщат в заложници на страхлив популизъм“, допълни още той.

Кънев, който е член на “Демократична България”, нападна всички други парламентарни групи, които отхвърлиха предложението на ДБ в бюджета да се включат средства за публична кампания за ваксинации.

Жертви на този провал обаче не са политиците, предупреди той. А са „възрастните, болните, слабите, малкият и среден бизнес, самонаетите лица, тези, които са се ваксинирали, за да защитят другите, но днес си затварят бизнеса, децата, пак заплашени от дистанционно обучение.“

Българският евродепутат завърши с острите думи: „Така че отговорът е, че правомощията на Европа стигат дотам, докъдето е нужно, ако националните правителства се провалят да защитят нашите граждани“, завърши българският представител.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции