<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84931" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болсонаро пр...

Радев: Ако правителството беше подало оставка, нямаше да имаме съкрушителна оценка от САЩ (видео)

05 Март 2021
0 2711

„Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка – както виждате, мотивите им са били изцяло политически, а не здравни. Контрастът между отменените чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отварянето на търговските обекти е очевиден“. Tака президентът Румен Радев коментира думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че всъщност препоръката на здравните власти е била само за ограничаване на официалната програма.

Вчера Ангелов даже заяви, че или президентът лъже в критиките си към властта, или е бил подведен.

„Здравните власти да се разберат кой какво пише, какво говори и какво изпраща. Отмяната на официалната част е в резултат на писмо на община Габрово. Единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, подчерта пред журналисти днес Радев.

Сенатори от САЩ предупредиха за постоянна корупция и политизирано правосъдие в България

Той коментира и острата позиция на американски сенатори от външнополитическата комисия на Сената, които обърнаха внимание на корупцията, политизацията на съдебната система и несвободните медии у нас:

„Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората, на протестиращите, нямаше да излезе тази съкрушителна оценка (…) Ако правителството наистина държи на отношенията със САЩ като стратегически партньор и не се вслушва в моите послания, поне да слуша оценките и препоръките“.

Президентът днес присъства на представянето на анализ за състоянието на въоръжените сили.

„Наистина този анализ на състоянието и подготовката впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво трябва да се прави занапред“, коментира Радев и допълни, че „за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати за последните десетилетия“.

Той призова на армията и сектор „Сигурност“ да се обръща достатъчно внимание, за да може да се гарантира устойчивото развитие на останалите сектори.

В същото време държавният глава посочи и проблеми – малък нальот на бойните пилоти, опасност „да останем без учебна авиация“ през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата. В тази връзка президентът призова за „по-голяма прозрачност при харченето на средства“.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции