Следва: Господарите ...

Радев коментира доклада: Погазването на закона от Гешев уронва устоите на правовата държава (видео)

01 Октомври 2020
0 1131

“Системното погазване на закона и обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система.” Това заяви президентът Румен Радев по време на посещение във Великотърновския университет, където беше открита учебната година, цитиран от bTV.

Снимка: Булфото

Коментарът му идва след първия доклад за България на Европейската комисия по новия общоевропейски механизъм.

Излезе докладът на ЕК за България: Непрозрачни медии и безнаказана корупция

Държавният глава вярва, че с общи усилия ще бъде даден реален шанс на българските прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

По думите му вчерашният доклад на Еврокомисията констатира очевидни от години проблеми за българите.

„Когато коментираме Доклада, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за нас, толкова е самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията“, заяви Радев.

Според него продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция, именно заради провала си с корупцията.

„Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата“, коментира още президентът.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции