Следва: Бербатов към ...

Радев: Надявам се БСП да оползотвори третия мандат (видео)

01 Май 2021
1 505

“Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация.” Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път“, заяви държавният глава.

Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП, те щели да обсъдят и да решат (видео)

„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избрателите в ляво и всички демократи“, посочи той.

Днес на Национален съвет БСП решава дали да приеме мандата за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен от президента на 5 май.

Заседанието ще започне в 14,30 часа. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви в кулоарите на Народното събрание, че решението ще вземе колективният орган на БСП.

Радев обнародва светкавично промените в Изборния кодекс, гласувани от депутатите късно снощи

“Няма основание да се бавят промените в изборните правила”, каза още Румен Радев по време на посещението си в Първомай.

„От кого е имало призиви за вето над изборните правила? Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето. Нечувано и невиждано“, заяви той.

И добави: „Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате? Бавене и хаос, или организация? При положение, че отидем към служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да направим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, посочи президентът.

„Искам да благодаря на всички отговорни народни представители и на моя екип за експедитивната работа“, заяви той.

Припомняме, че след 13-часово обсъждане в парламента, късно вечерта депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Те бяха основен приоритет за 45-ото Народно събрание и според тях гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели.

Правилото важи и за секциите зад граница. На наблюдателите пък официално ще бъде позволено да снимат и излъчват на живо отчитането на резултатите в секционните комисии след края на изборния ден.

Прие се и създаване на 32-ри отделен район „Чужбина“, но не е определена методиката, по която мандатите от него ще се разпределят. Което означава, че докато това не стане район „Чужбина“ съществува само на хартия.

Само часове след среднощните обсъждания в парламента президентът Румен Радев обнародва гласуваните промени и те вече са публикувани в извънреден брой на Държавен вестник от 1 май.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции