<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бербатов към ...

Радев: Надявам се БСП да оползотвори третия мандат (видео)

01 Май 2021
0 544

“Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация.” Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път“, заяви държавният глава.

Румен Радев ще връчи третия мандат на БСП, те щели да обсъдят и да решат (видео)

„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избрателите в ляво и всички демократи“, посочи той.

Радев: Надявам се БСП да оползотвори третия мандат (видео)

Днес на Национален съвет БСП решава дали да приеме мандата за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен от президента на 5 май.

Заседанието ще започне в 14,30 часа. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви в кулоарите на Народното събрание, че решението ще вземе колективният орган на БСП.

Радев обнародва светкавично промените в Изборния кодекс, гласувани от депутатите късно снощи

Радев: Надявам се БСП да оползотвори третия мандат (видео)

“Няма основание да се бавят промените в изборните правила”, каза още Румен Радев по време на посещението си в Първомай.

„От кого е имало призиви за вето над изборните правила? Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето. Нечувано и невиждано“, заяви той.

И добави: „Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате? Бавене и хаос, или организация? При положение, че отидем към служебно правителство, няма да мислим едва тогава какво да направим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, посочи президентът.

„Искам да благодаря на всички отговорни народни представители и на моя екип за експедитивната работа“, заяви той.

Припомняме, че след 13-часово обсъждане в парламента, късно вечерта депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Те бяха основен приоритет за 45-ото Народно събрание и според тях гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели.

Правилото важи и за секциите зад граница. На наблюдателите пък официално ще бъде позволено да снимат и излъчват на живо отчитането на резултатите в секционните комисии след края на изборния ден.

Прие се и създаване на 32-ри отделен район „Чужбина“, но не е определена методиката, по която мандатите от него ще се разпределят. Което означава, че докато това не стане район „Чужбина“ съществува само на хартия.

Само часове след среднощните обсъждания в парламента президентът Румен Радев обнародва гласуваните промени и те вече са публикувани в извънреден брой на Държавен вестник от 1 май.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции