<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88077" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ и ДПС не ...

Румен Радев: Несериозно е да се мисли за служебно правителство (видео)

24 Април 2021
0 2958

„Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде bTV.

На въпрос кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и защо дава повече време за размисъл на формацията на Слави Трифонов, държавният глава отговори:

„Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат. Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Така че трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато има вече сериозни индикации“, заяви държавният глава.

Тошко Йорданов обяви на няколко пъти: “Вероятността да има предсрочни избори е огромна!”

Радев, който участва в инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, обяви, че в скоро време ще вземе решение по този въпрос, но че първо трябва да се намери балансът между необходими промени под формата на приети закони и съставяне на правителство.

„Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства“, коментира още Радев.

Татяна Дончева: Ако кабинетът на Слави Трифонов е прекалено артистичен, ще трябва да се замислим (видео)

Държавният глава се произнесе и по скандалите в разузнаването ето така:

„Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Представете си, петима служители на високо ниво – служба „Военно разузнаване“, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск. Тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв. Някои от тези органи ми го предоставиха, други още не са. Анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на нашите партньори и злепоставя България. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.

Източник и видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции