<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88444" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Навални се по...

Радев обнародва светкавично промените в Изборния кодекс, гласувани от депутатите късно снощи

30 Април 2021
0 3342

След 13-часово обсъждане в парламента, снощи късно вечерта депутатите приеха промени в Изборния кодекс, съобщава bTV.

Те бяха основен приоритет за 45-ото Народно събрание и според тях гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели. Правилото важи и за секциите зад граница. На наблюдателите пък официално ще бъде позволено да снимат и излъчват на живо отчитането на резултатите в секционните комисии след края на изборния ден.

След ожесточени спорове в парламента отпаднаха ограниченията за гласуване в чужбина (видео)

Прие се и създаване на 32-ри отделен район „Чужбина“, но не е определена методиката, по която мандатите от него ще се разпределят. Което означава, че докато това не стане район „Чужбина“ съществува само на хартия.

Скоростната подготовка, разглеждане и приемане на текстовете предизвика както сериозни спорове в залата, така и грешки които в крачка трябваше да бъдат поправяни.

Изненадващо в късните часове на нощта бяха приети текстове за мажоритарен вот, но за следващи редовни парламентарни избори. В крайна сметка малко преди полунощ промените в Изборния кодекс бяха окончателно приети.

Само часове след среднощните обсъждания в парламента президентът Румен Радев обнародва гласуваните промени и те вече са публикувани в изсвънреден брой на Държавен вестник от 1 май.

От ВМРО поискаха Радев да наложи вето на поправките, но той ясно заяви позицията си, че няма да бави процедурата. Според приетите промени съставът на ЦИК ще бъде сменен до 2 седмици след приемането на законопроекта.

Източник: bTV, Mediapool

Видео: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции